Privește Orașul a apărut în 2015, în cadrul Anualei Timișorene de Arhitectură (a_ta) organizate de către Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, cu intenția de a stârni interesul cetățenilor față de orașul lor și față de spațiul public în particular. În 2016, Privește Orașul se întâmpla deja în cadrul Bienalei Timișorene de Arhitectură Beta, unde se intersectează și cu Traseul Spații vii din dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021. Așadar, Traseul Spații vii se conectează cu, și dezvoltă mai departe campania Privește Orașul.

Construind pe baza conceptului de proiect descris în Traseul Spații vii, în 2019, campania Privește Orașul pornește de la premiza că spațiul public este o noțiune prea abstractă pentru a putea fi apropiată în mod cotidian de către locuitorii unui oraș și că acest fapt este unul dintre motivele pentru care spațiul public nu este asumat, îngrijit și luat în stăpânire. Drept urmare, 5 spații publice din oraș au fost antropomorfizate în personaje cu trăsături umane (defecte, calități, trecut, viitor, credințe, speranțe, temeri etc), cu scopul de a produce o schimbare în modul în care locuitorii orașului se raportează la spațiul public pe termen lung.

În 2020, Privește Orașul devine un îndemn de a reconsidera relația cu spațiul public în contextul pandemiei COVID-19, printr-un concurs de fotografie, desfășurat în mediul online și promovat cu ajutorul unui nou personaj- mesager, care se alătură celorlalte 5 personaje apărute în campania Privește Orașul 2019.

Proiectul Privește Orașul este conceput și implementat de echipa Beta, din partea Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș în colaborare cu  Asociaţia Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.