Ce este Beta?

Bienala timișoreană de arhitectură Beta este un proiect cultural al Filialei Teritoriale Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizat de o echipă dedicată. Beta 2022 se află la cea de-a patra ediție, ca urmare a edițiilor din 2018 și 2016, respectiv a celor 9 evenimente anuale de dinaintea acestora. Beta este, începând cu 2019, proiect prioritar OAR și principalul eveniment de arhitectură din vestul României, cu o influență euroregională, având o componentă de colaborare la nivelul țărilor învecinate – Serbia și Ungaria.

Ce facem?

Beta reflectă determinarea noastră, ca echipă și ca organizație profesională, de a modifica, în sens pozitiv, modul în care oamenii înțeleg și apreciază mediul construit.

La modul general, Beta are două niveluri de structurare: un prim nivel identitar – care se racordează la tema generală a bienalei din fiecare ediție, și un al doilea – în relație cu obiectivele bienalei, grupate pe categoriile Educație, Profesie, Oraș. 

Ne dorim ca Beta să devină una din platformele care articulează poziția arhitecturii și a arhitecților față de problemele și provocările fundamentale ale societății contemporane. 

În perioada 23 septembrie – 23 octombrie 2022, Beta va reuni peste 40 de evenimente, într-o paletă variată de formate: conferințe, expoziții, ateliere, dezbateri, proiecții de film, instalații, tururi ghidate.

Ceea ce propunem este o arhitectură a acțiunii, definită de dorința de a fi proactiv, de a colabora, de a intra în dialog și de a relaționa. De a înțelege, până la urmă, harta completă și complexă a mediului construit. Ne dorim să promovăm interacțiunea dintre diferite entități, înainte de a vorbi despre intervenții concrete. Propunem dialog în locul declarațiilor, colaborare în locul izolării, procese în locul evenimentelor punctuale.

Cum ne finanțăm?

Pentru fiecare ediție a bienalei, echipa Beta aplică pentru finanțări din domeniul cultural (din plan local, național și internațional) și mizează pe consolidarea parteneriatelor existente și crearea de noi parteneriate.

Bugetul ediției 2022 este acoperit în procente aproximative de: Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură – 60%, Primăria Municipiului Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara – 31% , AFCN – 6%, sponsori 3%.