Înscrie-te la RRRUBBBLE Romania

Înscrie-te la RRRUBBBLE Romania

Open Call pentru workshop practic de design în Piața Victoriei, Timișoara, alături de Space Saloon și The MAAK

Actualizare: Termenul limită pentru a aplica a fost prelungit până pe 18 septembrie 2023.

Acest open call se adresează tinerilor designeri, studenților la arhitectură (și studenților în general) care vor să participe activ, pe parcursul unei săptămâni din Octombrie, la un proces de reimaginare a utilității scărilor și intrărilor subterane din Piața Victoriei, Timișoara. Împreună cu Space Saloon și The MAAK, persoanele selectate vor regândi modul în care pot fi folosite scările în prezent abandonate prin intervenții spațiale temporare. Acțiunea se va desfășura prin intermediul unor sesiuni de lucru ce vor acoperi metode de mapare a materialelor, prototipare practică de design și activări ale spațiului public.

Primul proiect dintr-o inițiativă amplă derulată prin platforma LINA

Sesiunile de design și implementare din Piața Victoriei vor fi conduse de Space Saloon și The MAAK ca parte dintr-o inițiativă mai amplă ce reunește trei proiecte internaționale selectate prin platforma LINA, în cadrul căreia BETA este membru activ. Inițiativa de ansamblu urmărește, prin intermediul proiectelor selecționate, să ridice întrebări relevante și să încurajeze gândirea creativă pentru a reimagina utilitatea spațiului public, cu aplicabilitate în Piața Victoriei.

Piața Victoriei este, cu siguranță, una dintre piețele cu cel mai mare impact istoric, cultural și social din Timișoara. Cu toate acestea, este în prezent mai mult un spațiu de tranzit, fără zone valorificate pentru întâlnire, dialog, sau petrecerea timpului. Tocmai din acest motiv, fiecare dintre cele trei proiecte selectate prin LINA vor activa trei zone importante: scările și intrările subterane, spațiile verzi și strada din fața Catedralei. Toate inițiativele sunt gândite în contextul Pepinierei 1306 Plante pentru Timișoara, dar și cu potențial de inspirație pentru concursul internațional de design al Pieței Victoria. Într-un final, scopul este să explorăm modalități creative de a reda spațiul public cetățenilor pentru interacțiune și dialog.

Cum să aplici și la ce să te aștepți

Pentru a aplica la Open Call-ul RRRUBBBLE, trimite-ne o scrisoare de intenție redactată în limba engleză pe adresa contact@betacity.eu, până pe 14 septembrie 2023 (inclusiv). Vrem să înțelegem motivația ta de a participa la acest proiect și să ne formăm o idee despre modul în care ai aborda inițiativa.

În cazul în care vei fi selectat/ă, vei participa la două sesiuni online de planning, pe 18 și 25 septembrie. Apoi, pe parcursul unei săptămâni (9 – 14 octombrie), vei fi implicat/ă într-o serie de workshop-uri și evenimente menite să activeze scările și intrările subterane din Piața Victoriei.

Dacă te hotărăști să aplici, te rugăm să te asiguri că vei avea disponibilitatea necesară pentru a participa la sesiunile online și pentru a fi prezent/ă fizic în Timișoara între 9 și 14 octombrie.

Ce este RRRUBBLE?

RRRUBBLE este un proiect de cercetare desfășurat de Space Saloon și The MAAK. Scopul proiectului este să regândească rolul pe care resursele îl joacă în producția arhitecturală. Este un teren propice de testare pentru dezvoltarea unei noi estetici hiper-contextualizate și a unor componente de construcție pe sol. RRRUBBLE promovează o ”arhitectură a disponibilității”, în cadrul căreia se prioritizează utilizarea obiectelor locale existente, pierdute, uitate, sau abandonate înaintea obiectelor noi sau importate.

RRRUBBLE by Space Saloon X The MAAK

RRRUBBLE în Timișoara, Romania este susținut de Beta și LINA.

Mai multe despre Space Saloon și The MAAK

Space Saloon este un colectiv de arhitecți, artiști și cercetători, condus de Danny Wills, Gian Maria Socci și Rebecca van Beeck. Proiectele lor se concentrează pe construirea de comunități, promovează învățarea și încurajează interacțiunea prin producerea unor forme de cunoaștere transdisciplinare.
Urmărește-i pe Instagram (@space_saloon) pentru a fi la curent cu ultimele lor proiecte.

The MAAK este o practică din Cape Town, Africa de Sud, ce se axează pe spațiu construit, deținătoare a numeroase premii. Acordând o atenție sporită proceselor, oamenilor și materialelor, studioul finalizează proiecte diverse, de la clădiri publice la explorări experimentale ale spațiilor. The MAAK a fost co-fondat de Ashleigh Killa și Max Melvill în 2016. Dacă vrei să descoperi mai multe despre ei, feed-ul de Instagram (@the.maak) e locul perfect pentru a începe.

Poză de grup Space Saloon X The MAAK