TEMPORARY STATE OF DISPLACEMENT

TEMPORARY STATE OF DISPLACEMENT

#micronațiune — replică

autor: Better Shelter
locație: Parcul Civic

Cetăţenii STATULUI PROVIZORIU AL STRĂMUTĂRII sunt cei care caută adăpost sau protecţie în faţa pericolului sau a adversităţilor: refugiaţi, solicitanţi de azil, migranţi sau persoane strămutate intern. Aceştia trăiesc în taberele de refugiaţi şi migranţi de pe tot globul, în centre de primire, adăposturi de urgenţă şi umanitare, centre de încălzire, oraşe-cort, barăci, sau pe străzi. Au rămas fără adăpost după ce au fugit din casele lor din cauza persecuţiei, încălcării drepturilor umane, conflictelor, violenţei generalizate ori războaielor, muncii forţate sau exploatatoare, relocării involuntare, dezastrelor naturale, foametei sau sărăciei extreme.

În 2015, un investitor american a vrut să creeze o naţiune nouă în vederea relocării voluntare a refugiaţilor din toată lumea. A lansat o campanie de finanţare participativă cu scopul de a strânge miliarde de dolari pentru a cumpăra teren sau a construi insule pentru locuinţele permanente ale refugiaţilor. Naţiunea Refugiaţilor, completată cu un imn şi un steag portocaliu asemănător vestelor de salvare ale refugiaţilor mediteraneeni, a beneficiat de o acoperire media amplă. Mulţi au privit-o ca pe o soluţie umanitară viabilă. În 2016, a fost fondat STATUL PROVIZORIU AL STRĂMUTĂRII ca răspuns la ideea Naţiunii Refugiaţilor. Creatorii săi aveau sediul în tabere de refugiaţi şi de urgenţă din toată lumea. Au declarat: „Suntem aici pentru că vieţile noastre au fost lovite de dezastru. Am avut case, dar mulţi dintre noi nu mai au niciun cămin la care să se întoarcă. Nu vrem să locuim în adăposturi şi tabere pentru restul zilelor noastre. Vrem să muncim şi să nu stăm la nesfârşit la mila ajutoarelor umanitare. Vrem să ne recuperăm şi să ne reconstruim vieţile. Ne declarăm cetăţeni ai STATULUI PROVIZORIU AL STRĂMUTĂRII pentru a reaminti tuturor că starea noastră de persoane strămutate este doar temporară.” Steagul propus aminteşte de modelul în carouri al sacoşelor de plastic de mare capacitate în care îşi depozitează bunurile personale. „Bagajele noastre sunt mereu făcute. Suntem pregătiţi să plecăm şi să o luăm de la început. Vom prinde noi rădăcini, dar nu într-o tabără de mărimea unei naţiuni.”

Pentru Another Breach in the Wall, Statul Provizoriu al Strămutării este reprezentat de Relief Housing Unit (RHU) marca Better Shelter: un adăpost temporar conceput să ofere protecţie oamenilor afectaţi de conflicte sau dezastre. Proiectat în colaborare cu The IKEA Foundation şi cu sprijinul UNHCR, RHU este o structură modulară şi uşoară care poate fi transportată într-o cutie şi, la fel ca orice piesă de mobilier IKEA, construită la faţa locului, urmând un manual de instrucţiuni. S-a calculat că patru persoane fără abilităţi specifice pot să asambleze RHU în patru ore şi să o dezasambleze în două. Lansat iniţial în 2013, proiectul a evoluat de la prima sa versiune: nu doar ca răspuns la feedbackul primit de la primii utilizatori în timpul unei testări de şase luni desfăşurate în Irak şi Etiopia, ci şi din cauza problemelor care au survenit în timpul comercializării sale. În mod interesant, structura RHU marca Better Shelter a primit critici contradictorii din partea arhitecţilor şi experţilor umanitari: pentru primii, adăpostul nu este „suficient”, în sensul că este prea generic, prea puţin, şi arată ca o toaletă mobilă; pentru cei din urmă, din contră, adăpostul este „prea mult”, în sensul că este prea scump, complex şi mai greu de construit decât un cort pentru refugiaţi obişnuit. Tocmai pentru că a fost proiectat să fie mai rezistent şi să dureze mai mult decât obişnuitul cort pentru refugiaţi, RHU a fost criticat pentru posibilitatea de a transforma taberele informale temporare în aşezări formale permanente. În cele din urmă, trebuie remarcat felul în care caracterul modular al proiectului a permis utilizări diferite şi spontane ale adăpostului în diferitele contexte în care a fost transportat. Urmând acelaşi principiu ca mişcarea de piratare a IKEA, RHU a fost reconvertit, de exemplu, ca sală de operaţie, şcoală, chiar şi salon de ceai pentru femei.

Pentru Another Breach in the Wall, este expusă o structură RHU marca Better Shelter. La sfârşitul expoziţiei, adăpostul va fi donat către o organizație locală care să îl utilizeze mai departe în activitățile curente.

Better Shelter este o organizaţie umanitară non-profit cu sediul în Suedia. După ce a debutat ca o mică întreprindere socială în 2010, începând cu 2013, Better Shelter a furnizat peste 68.000 de adăposturi pentru programele de urgenţă, criză şi dezvoltare din peste 78 de ţări. Better Shelter colaborează cu ONG-uri umanitare şi ONG-uri internaţionale, organisme ale Naţiunilor Unite, fundaţii filantropice, instituţii academice, inclusiv Agenţia pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite, UNHCR, Fundaţia IKEA, Aga Khan Agency for Habitat şi Universitatea din Baghdad.