#micronațiuni
autor: Anca Munteanu Rimnic / Fundația Art Encounters
locație: strada Popa Șapcă
Micronațiunea propusă de artista Anca Munteanu Rimnic reprezintă o invitație la producerea unei „fracturi” narative în preconcepțiile sociale existente și în ritmul cu care cetățenii abordează spațiul public. Orașul ca un cadavre exquis, teoretizat de Michael Sorkin sub forma unei colecții de fragmente disparate, dezvăluie capacitatea unei mașinării a mutațiilor și a juxtapunerilor pe care artiștii o potențează prin spiritul lor subversiv, lucid, perturbator și rebel.
Titlul acestei micronațiuni, State of Hope, se construiește pe un dublu sens al acestei sintagme – „Statul speranței” și „starea de nădejde” pe care o poate insufla acest proiect. „Scena” fizică, performativă și metaforică pe care artista o creează își propune să schimbe raportul cu pedeapsa, sancțiunea sau condamnarea ca răspunsuri legislative la toate devierile de la normele legale în vigoare, dar și ca automatisme de evaluare și autoevaluare pe care le utilizăm zilnic, chiar și în ceea ce privește fapte aflate în sfera legalității fără a fi totuși acceptabile la nivelul rânduielilor nescrise. Aici, penitenței – confesiunii, regretului, remușcării – i se poate răspunde diferit, poate printr-un dar, o discuție sau un gest ritualic. Anca Munteanu Rimnic caută să amplifice vocile celor care nu se aud de obicei și să creeze insule de libertate, spații critice necesare care curbează normele și regulile spre „umanizarea” lor totală. Scena construită de artistă va reprezenta un semnal al ieșirii din anonimat pentru toți oamenii reduși la tăcere din cauza „zgomotului” străzii și a zidurilor vizibile sau invizibile.
Localizarea fizică a acestui teritoriu conceput de Anca Munteanu Rimnic se află într-o zonă de intersecție de drumuri, culturi, obiceiuri și trasee, în proximitatea Penitenciarului, dar și a Facultății de Arte, aproape de calea ferată, de stația de autobuz, de parcare și de carosabil, acest punct devenind o invitație la abordarea diferită a străzii Popa Șapcă, nu doar ca o zonă pietonală „tolerată” în contextul lărgirii carosabilului, ci și ca o platformă de vizibilitate.
STATE OF HOPE este rezultatul unei colaborări între Beta și Fundația Art Encounters, care a invitat-o pe artista Anca Munteanu Rimnic să dezvolte conceptul pentru această micronație.
Anca Munteanu Rimnic dezvoltă idei din întâlnirile de zi cu zi și produce lucrări care răspund unor stimuli vizuali, sociali și personali – sculpturi, fotografii, video și performance. Munteanu Rimnic s-a născut în București în 1974 și a plecat în Germania împreună cu părinții în 1980. Între 1995 și 2001 a studiat arte plastice la Universitatea de Arte din Berlin. Între 2004 și 2006 a urmat cursurile de masterat conduse de John Baldessari la UCLA din Los Angeles, respectiv de Mike Kelley și Jack Goldstein la Centrul de Artă din Pasadena. În 2006, o bursă primită în cadrul Schimbului de Experiențe Academice Germane i-a permis să petreacă un an în Japonia. De atunci, a expus pretutindeni în lume, la unele dintre cele mai prestigioase instituții: MUCEM Marsilia, Performance Biennale Buenos Aires, Gesellschaft für Aktuelle Kunst Bremen, Museo La Tallera Cuernavaca, Martin Gropius Bau Berlin, Kunsthalle Wien.