ROADSIDE REPUBLIC

ROADSIDE REPUBLIC

#micronațiune

autor: a-works (Cristian Ștefănescu)
locație: str. Eric Baader

Alcătuită din structuri situate la marginea drumului – sculpturi, un muzeu în aer liber, ori diferite relicve de pe marginea drumului – REPUBLICA DE LA MARGINEA DRUMULUI este o odă dedicată semnelor rutiere cotidiene, panourilor publicitare şi elementelor de infrastructură care ne definesc străzile, de la centru la periferii.


Structurile sunt reconstituiri ideale 1:1 ale elementelor existente la marginea drumului, selectate dintr-o cercetare a peste o sută de astfel de obiecte situate în perimetrul teritoriului Timişoarei, şi sunt reprezentative pentru diversitatea tipologiilor găsite. Ele definesc marginea unei mici artere aglomerate, înconjurată de un mozaic alcătuit din blocuri de locuinţe socialiste de înălţime medie, construcţii libere, clădiri de birouri de înălţime mică şi ateliere auto. Mai curând un pasaj de trecere sau o scurtătură prin oraş decât o zonă de reuniune. Ne permitem să acordăm timp, spaţiu şi atenţie parcurilor şi pieţelor publice, dar cum rămâne cu toate terenurile nimănui care delimitează marginea drumurilor, mai potrivite pentru interacţiuni pasagere decât pentru adunări şi activităţi pe termen lung? Ar trebui aceste spaţii publice – care individual sunt mici, dar la un loc însumează o cantitate apreciabilă de terenuri publice- să depăşească în mod curent zona de publicitate comercială sau de dirijare a traficului? Şi ce alte roluri ori scopuri ar putea să deservească astfel de elemente de infrastructură?

foto: Ovidiu Zimcea

Ca replici 1:1, situate la marginea drumului, lucrările păstrează o apropiere recognoscibilă şi accesibilă faţă de structurile originale, în materie de formă şi amplasament. Întâlnirea cu acestea este, ca şi până acum, de tipul celor vizuale fugitive. Dar ce vedem acum nu mai sunt obişnuitele panouri cu reclame şi indicatoare rutiere, amplasate la distanţe fixe, ci neobişnuita acumulare, într-un perimetru redus, a mai multor astfel de structuri care şi-au preschimbat signalistica într-un melanj de culori fluorescente.


Această transfigurare creează o distanţă faţă de funcţia şi sensul lor original şi prin prisma unui anume grad de abstractizare, deschide posibilitatea de a fi privite în mod diferit – fie că aduc în prim-plan simplitatea elegantă a structurii proprii, calităţile sculpturale ale formelor existente ori potenţialul de a născoci noi utilizări, cum ar fi posibilitatea de a deveni dispozitive de joacă într-un parc.


Lucrarea se situează în contextul unei înţelegeri mai ample a faptului că situaţiile spaţiale pe care le locuim joacă un rol crucial în modul în care ne concepem mediul construit şi societatea. Pe măsură ce spaţiile de zi cu zi în care locuim sunt treptat comercializate, standardizate, şi reglementate, ne îndreptăm către o modalitate mai generalizată de experimentare, locuire şi producţie a mediului fizic.

foto: Ovidiu Zimcea

Ca un contrapunct, REPUBLICA DE LA MARGINEA DRUMULUI se află în căutarea diversităţii spaţiale şi a calităţilor plurivalente îndepărtate, latente, ascunse din viaţa noastră cotidiană ca un mijloc de a se deschide unor perspective noi asupra modului în care percepem şi interacţionăm cu vecinătăţile.

Instalația este temporară, spațiul verde va fi refăcut, așa cum ne-am asumat încă de la începutul proiectului.


Cristian Ştefănescu (n.1984) este un arhitect româno-canadian cu sediul în Bergen, Norvegia. Din 2013 conduce biroul multipremiat de arhitectură şi arte a-works, predând, în paralel, ca lector universitar la Bergen School of Architecture. Lucrările sale au fost expuse la Hordaland Kunstsenter Bergen, Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Architekturzentrum Wien ca parte a Bienalei de la Viena şi, mai recent, în cadrul pavilionului român de la Bienala de la Veneţia din 2021. Printre lucrările sale curente se numără un centru de tineret a cărei construcţie va începe în scurt timp, o serie editorială de 5 volume, Project Stories, care analizează practica arhitecturii din perspectivă globală şi o viitoare expoziţie şi publicaţie despre valoarea unui serii de vestigii industriale.