FID

FID

#micronațiuni

FOTBALUL CA INFRASTRUCTURĂ A DEMOCRAȚIEI

Piața Traian a fost situl unui concurs desfășurat peste vară, deschis la nivel național pentru membri OAR. Ce se cerea? O micronațiune – o entitate fictivă menită să identifice părți critice ale orașului contemporan și să propună soluții creative pentru acest loc specific.

Propunerea echipei FID s-a remarcat dintre cele 10 lucrări înscrise în concurs, pe care le puteți vedea expuse în Piața Traian, până pe 23 octombrie. Soluția câștigătoare este propusă de un grup de arhitecţi alcătuit din Zenaida Florea şi Cristian Bădescu, asistenți la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Pia Onci, arhitect,  Bogdan Isopescu, asistent la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara, împreună cu Asociaţia Casa Jakab Toffler, o iniţiativă a locatarilor din clădirea cu acelaşi nume din cartierul Fabric. Din asociaţie fac parte Laura Borotea, profesor de arte vizuale şi manager cultural, Alexandru Ciobotă, peisagist, membru fondator al AsoP România, şi Gabriel Boldiş, artist vizual licenţiat în comunicare culturală.

foto: Marius Vasile

Micronaţiunea F.I.D. (Fotbalul ca infrastructură a democraţiei) este conţinută între graniţele fizice ale unei instalaţii arhitecturale participative şi regulile sportive de fairplay. Instalaţia este alcătuită dintr-un eşafodaj multifuncţional şi un mic teren de fotbal, ambele constituind o agora simbolică pentru comunitatea cartierului Fabric, unde, prin sporturi şi alte activităţi spontane, se încurajează libertatea de expresie, gesturi comunitare, şi democraţia în general.

F.I.D. îşi are originile în iconicul meci de fotbal de amatori între echipele „rivale” de căsătoriţi şi necăsătoriţi, care a debutat în 1936, în cartierul Fabric. Fără nicio altă miză în afara coeziunii comunitare şi dincolo de scoruri finale şi statistici, fiecare joc era urmat de o întâlnire comună între familii şi prieteni. Astfel, tot ce s-a consemnat în aceşti ani a fost mândria şi emoţiile convieţuirii care au contribuit la transformarea cartierului într-un spaţiu plin de trăiri, amintiri şi semnificaţii.

F.I.D. este legat de fotbal – un „sport orizontal” care promovează concepte ca echipa şi colectivitatea şi care egalizează relaţiile sociale dintre oameni şi clase diferite, deopotrivă în rândul jucătorilor şi al spectatorilor. Fotbalul este o oglindă a societăţii noastre, care conţine un anumit limbaj şi un anumit mod de a face lucrurile, şi oferă un model funcţional care ne conectează, într-un fel sau altul, cu paradoxurile societăţii în care trăim. Codul fairplay al FIFA cuprinde aceleaşi valori universale care se regăsesc cu precădere în cadrul democraţiilor moderne. Prin intermediul fotbalului, ne dorim să cultivăm respect, fraternitate, pluralism, diversitate culturală şi rasială, campanii împotriva rasismului, intoleranţei şi violenţei, atât în interiorul, cât şi în afara terenului de joc. Într-un astfel de cadru, F.I.D. este un spaţiu de formare a valorilor civice, iar participarea, din postura de amator sau profesionist, consolidează sentimentul de apartenenţă la comunitate.

În weekendul 14 – 16 octombrie se va desfășura Campionatul de fotbal în Traian. Echipele se pot înscrie la Taproom (Piața Traian nr. 6) și în expoziția Beta (Palatul Ștefania – Casa cu maimuțe – Piața Romanilor nr. 1), precum și online aici.
Tot acolo găsiți și regulamentul de joc și alte informații de care aveți nevoie.

Ne vedem la meci!