BEDONIA

BEDONIA

#micronațiuni

autor: Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara
locație: Campusul UPT, str. Mihai Viteazu

Ce este al meu şi ce este al tău? E nedrept sau motiva(n)t?

Imaginează-ţi viaţa de zi cu zi într-un spaţiu care, deşi delimitat fizic, nu are limite; unde fiecare colţ este negociat; unde spaţiul personal şi colectiv se contopesc până în punctul în care ajungi să cunoşti pe toată lumea, dar nu şi pe tine; unde moneda este schimbul; un spaţiu cu adevărat trăit, unde diferenţele se amestecă şi regulile nescrise se unifică; un context rigid pentru un univers informal capturat; un mozaic uman real care se modifică constant.
Acesta este cadrul cotidian al micronaţiunii noastre: BEDONIA, o naţiune alcătuită din toate căminele studenţeşti de pe glob.
Pentru noi, totul se petrece în pat, singurul spaţiu personal perceptibil, care e astfel în măsură să devină povestitorul intim al micronaţiunii.
Această micronaţiune caută dreptate spaţială, locuri pe care să le poată folosi cu adevărat, locuri comune şi locuri ale izolării – obţinută prin relocare, rearanjare spaţială, contrast şi interpretare. Situl ni se potriveşte, iar povestea noastră se potriveşte sitului.


În această lumină, vă invităm să cunoaşteţi PRIVAT COLECTIV, o instalaţie aflată chiar în centrul micronațiunii BEDONIA, care mimează o oază deopotrivă pentru studenţi şi trecători, prin documentarea acestui spaţiu aparte, permanent negociat şi prin iluzia nevoii de atenţie prin spaţialitate. A mea, a ta, a noastră.

foto: FAUT

Privat Colectiv este rezultatul unui atelier cu studenți organizat în colaborare cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Studenții care au participat în proiect sunt: Almagattish Rachel, Brădean Maria, Cheșa Eliza, Dumitru Karina, Maxim Silvia, Pîrva Andreea, Radu Eliza, Vegheș Mihai, Averescu Ioana, Balaban Anisia, Bici Antonia, Bogosel Anamaria, Bolbotina Iulia, Bologa Georgiana, Bumb Ioana, Fildan Miruna, Florea Doris, Herlo Carla, Naghiu Alex, Palageșiu Lucia, Roșu Alex, Ursatii Evelina. Cadrele didactice care i-au îndrumat sunt: Bănescu Oana, Blidariu Cristian, Găman Marius, Micșa Ovidiu, Negrișanu Daniela, Povian Cristina, Săndescu Carmen & Farcaș Cornel. Antonio Bernacchi s-a alăturat echipei Beta în demersul acestui atelier oferind feedback echipei de lucru de-a lungul întregului proces.

În cei 50 de ani de existență, Facultatea de Arhitectură și Urbanism aflată în cadrul Universităţii Politehnice din Timișoara a fost în fruntea educației de arhitectură din România, prin abordarea experimentală a metodelor de predare și a discursurilor, precum și prin atenția acordată responsabilității sale față de patrimoniul construit al regiunii. Expertiza sa profesională se reflectă în participarea la evenimente științifice, proiecte de cercetare, expoziții, premii la competiții naționale și internaționale. Echipa de proiectare a instalației BETA cuprinde studenți din toți cei șase ani de studiu și cadre didactice coordonatoare specializate în diverse domenii: arhitectură, urbanism, design interior și inginerie.